Да съчетаеш цветята с перфектната ваза е истинско изкуство. Намери подходящата ваза за любимите си цветя и можеш да привлечеш вниманието в дома си дори с няколко цветни стръкчета. В следващите редове ще ти споделим кои са 5-те основни типа вази, които всеки любител на цветята трябва да познава и как да съчетаеш всеки от тях с любимите си цветя.

ТОП СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА ПЕРФЕКТНАТА ВАЗА

Първото нещо, което трябва да знаеш, когато става въпрос за избор на перфектната ваза, е че размерът има значение. Общото правило е, че дължината на цветните стъбла трябва да бъде не повече от един и половина до два пъти по-висока от височината на вазата.

Освен височината, обърни внимание и на отвора. Ако шията е твърде широка, може да не осигури достатъчно подкрепа за стъблата и букета да загуби своята форма. Ако отворът е твърде тесен, това може да ограничи дизайна и дори да повреди стъблата.

Висока ваза

Допълни елегантността на цветята с дълги стъбла като лилии, гладиоли и слънчогледи, като избееш висока, стройна ваза с форма на колона. Тя е идеалният избор и за декоративни клони или бамбукови пръчки, тъй като по-тясната ваза осигурява страхотна структура и запазва всичко подредено и елегантно

Ваза – пясъчен часовник

Вазата във форма на пясъчен часовник е невероятно красива и универсална. Тя подхожда особено добре на цветя с по-къси стъбла и големи, кръгли глави като рози, хортензии и божури. Широка в долната част, по-тясна в срядата и леко разкроена отгоре, извивките на тази ваза ще подчертаят формата на цветята.

Кръгла ваза 

Кръглата ваза, подобна на аквариум не е подходяща за всички цветя. Тя изглежда прекрасно, когато е пълна с плътно подредени лалета, гербери, рози или микс от цветя. Номерът тук е да отрежеш стеблата до височината на вазата, така че те да стоят изправени. След това ги подреди като се опитваш да създадеш куполовиден ефект.

Малки вази с разнообразни форми

Малките вази са най-подходящи за показване на отделни стъбла и дребни цветя.  Асортимент от миниатюрни вази като тези са чудесен начин за декориране на масата за вечеря, тъй като те няма да пречат на разговора и в същото време ще създават атмосфера. А защо да не поставиш и една такава върху нощното шкафче, за да започваш сутрините си с цвят?

Правоъгълна ваза

Правоъгълните вази изглеждат чудесно във всеки модерен интериор. Те също са идеални, когато искаш да подредиш масово единични стъбла като нарциси или лалета, защото цветята имат място за разцъфване.